Rehber: Gebeliğin İlk Haftalarında Şişkinlik ve Gaz

Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz hissetmek normaldir. Çünkü bebeğinizi beslemek ve büyütmek isteyen vücudunuz değişime hazırlanırken sindirim sisteminizi etki altında bırakır.

Birçok kadın için hamilelikte karında şişlik ve sertlik geçicidir. Buna rağmen, aşırı şişkinlik ve ağrı hissederseniz bir kadın doğum uzmanına gözükmeniz sağlıklı bir karar olacaktır.

Hamilelikte gaz olur mu?

Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik yaygın bir şekilde dile getirilen şikayetlerden biridir. Vücudun hamileliğe yönelik verdiği tepkiler arasındadır ve çoğu zaman geçicidir.

Hamilelikte gaz sancısının sebebi progesteron seviyeleri yükseldikçe sindirim sistemine ait kasların gevşemesidir. Bu sebeple, rahim büyürken sindirim yavaşladığından bağırsaklarda gaz birikir.

Hamilelikte hormon kaynaklı kabızlık yaşayabilirsiniz. Kabız olduğunuzda hamilelikte gaz sıkışması yaşama olasılığınız yükselir. Özellikle ilk haftalarda şişkinliğe dikkat etmeniz gerekir.

Gebelikte gaz sancısı kaçıncı haftada olur?

Hamilelikte gaz ve şişkinlik en çok ilk üç aylık dönemde görülür. Genellikle 6. haftadan sonrasına dikkat etmek gerekir. Çünkü bu dönemde hamilelik hormonları zirve yapmaya hazırdırlar.

Vücudunuz hamileliğe hazır hale geldikçe sindirim sisteminiz olumsuz etkilenebilir. Rahminiz bağırsaklarınızı sıkıştırmaya başlar. Bu sebeple gebelikte şişkinlikle daha sık karşılaşırsınız.

Hamilelikte geğirme nedenleri nelerdir?

Hamilelik testiniz pozitif çıktıktan sonra kendinizi sürekli gaz sancısıyla meşgul bulabilirsiniz. Hamilelikte geğirme oldukça yaygın şikayetlerden biridir ve nedenlerini iyi anlamak gerekir.

  • Hormonların yükselmeye başlamasıyla sindirim sisteminiz yavaşlar. Yedikleriniz midenizde daha uzun süre kalarak gebelikte gaz sancısı problemine yol açarlar.
  • Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik olmasının sebeplerinden biri rahmin büyümeye devam etmesidir. Rahim dışa doğru genişleyerek sindiriminizi bozabilir.
  • Hamileliğin ilk belirtilerinden biri olan sabah bulantısı hava yutmanıza sebebiyet verir. Hava yuttuğunuz zaman ise gaz sancısı ve geğirme problemi yaşayabilirsiniz.
  • Beslenme alışkanlığınızı değiştirirseniz gaz problemi yaşayabilirsiniz. Özellikle fasulye gibi hamilelikte gaz yapan yiyeceklere dikkat etmek iyi bir fikir olabilir.
  • Hormonlar mide asidini etki altında bırakabilirler. Mideniz yiyecekleri sindirmekte zorlanır. Bu sebeple hamilelikte geğirme ve sancı gibi problemler yaşayabilirsiniz.

Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz sorunlarıyla karşılaşmak doğaldır. İkinci üç aylık döneme geçiş yaptıktan sonra hamilelikte şişkinlik gibi sorunlar hafiflemeye başlarlar.

Gaz hamilelik belirtisi mi?

Gaz ve şişkinlik potansiyel bir hamilelik belirtisi olabilir. Vücudunuz sürekli olarak değişim halinde olacağından gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz problemi yaşarsınız.

Hormonların etkisiyle sindirim sisteminizdeki kaslar gevşerler. Sindirim sisteminiz eskisinden daha yavaş çalışır. Sonuç olarak gaz birikerek gebelikte gaz sancısı yaşamanıza neden olabilir.

Hamilelikte midenin taş gibi olmasının sebebi vücudun su tutmasıdır. Hormonlar vücudun su tutmasına sebebiyet vererek size gaz sancıları, şişkinlik ve geğirme problemleri yaşatırlar.

Kokulu gaz hamilelik belirtisi mi?

Gaz sancıları hamilelik belirtileri arasında yer alsa bile bazı kadınlar daha farklı durumlarla karşılaşırlar. Bunlardan en önemlisi gaz çıkarınca kokunun her zamankinden farklı olmasıdır.

Östrojen hormonu bağırsaklara baskı yaptığından hamilelikte gaz çıkarttığınızda daha keskin bir kokuyla karşılaşırsınız. Ancak kokunun değişmesi tüm anne adayları için geçerli değildir.

Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?

Rahmin büyümesi ve sindirimin yavaşlaması sonrasında gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz oldukça rahatsız edici olabilirler. Ancak, belirli adımlar atarak rahatlamaya çalışabilirsiniz.

  • Hamilelikte gaz sancısı çok sık karşılaşmaya başladığınız bir duruma dönüşürse rahatlatıcı çaylar içebilirsiniz. Zencefil ve nane çayları demlemek iyi bir fikirdir.
  • Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz problemi yaşadıysanız yediklerinize dikkat etmelisiniz. Gerekirse beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz.
  • Yemek yedikten sonra şekersiz sakız çiğnemek iyi bir fikir olabilir. Sindirim sisteminizi hareketlendirebilir ve hamilelikte gaz sıkışmasından uzak kalabilirsiniz.
  • Çok fazla baskı uygulamadan karnınızı sağdan sola doğru ovabilirsiniz. Bu hareket hamilelikte gaz çıkarmanıza yardımcı olacaktır ama fazla baskıdan kaçınmanız gerekir.
  • Hamilelikte gaz çıkarma hareketlerini yaparak kendinizi rahatlatabilirsiniz. Kısa yürüyüşler ve hafif egzersizler sindirim sisteminizi hareketlendirebilirler.

Hamilelikte gaz çıkarmak oldukça doğaldır ve sancılardan kurtulmanızı sağlar. Çok şiddetli gaz problemi yaşarsanız doktorunuza danışarak durumu bildirdiğinizden emin olmalısınız.

Hamilelikte gaz çıkarma egzersizleri nelerdir?

Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik yaşarsanız rahatlamak için çeşitli adımlar atabilirsiniz. Hamilelikte gaz çıkarma egzersizleri basittirler ama onları yaparken dikkatli olmanız gerekir.

  • Squat Hareketi: Squat yapmak gaz çıkarmanıza yardımcı olabilir ama zorlayıcı bir harekettir. Çünkü sabit kalmakta zorluk yaşarsınız. Vücudunuzdaki basıncı midenize doğru yönlendirir ve vücudunuzdan çıkmasını sağlayabilir.
  • Çocuk Duruşu: Çocuk duruşu egzersizi sıkışan gazı sindirim sistemine yönlendirebilir. Bacaklarınızı dizlerinizin altına koyarak oturun ve ellerinizi uzatarak vücudunuzu ileriye doğru hareket ettirin. Kalçanızı ise topuklara doğru çekmeye çalışın.
  • Rüzgarı Atma: Midenizde ve bağırsaklarınızda biriken havayı atmak dışarı atmak için yapabileceğiniz bir egzersizdir. Havayı dışarı atmak için sırtüstü yattıktan sonra dizlerinizi havaya kaldırın ve ellerinizle dizlerinizi kavrayarak kendinize doğru çekin.
  • Döndürme Hareketi: Ayağa kalkın ve dik durun. Dengede kalmakta zorlanırsanız bir duvardan destek alın. Ayaklarınız yere sağlam basarken vücudunuzu yavaşça döndürün. Bir benzerini oturarak yapabilir ve daha rahat bir şekilde gaz çıkarabilirsiniz.
  • Öne Eğilme: Dik bir şekilde oturun ve vücudunuzu öne doğru eğmeye çalışın. Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz yaşarsanız size yardımcı olacak bir egzersizdir. Buna rağmen öne eğilmeyi hamileliğin ilerleyen zamanlarında yapmakta epey zorlanabilirsiniz.

Hamilelikte gaz çıkarma hareketlerini yapmak herkes için basit değildir. Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz hissetseniz bile zorlandığınız hiçbir hareketi yapmamalısınız.

Hamilelikte şişkinlik neden olur?

Hamilelikte gaz ve diğer problemler sebebiyle şişkinlik yaşamak kaçınılmazdır. Diğer taraftan, hamilelikte şişkinlik normaldir. Oluşumuna katkı sağlayan farklı sebepler bulunur.

  • Gebelikte şişkinlik hissetmenizin bir numaralı sebebi hormonlardır. Hormonlar vücudunuzu hamileliğe hazırlarlar ama bunu yaparken sindirim sisteminizi bozarlar.
  • Rahim genişlediğinde karın boşluğunda yer kaplamaya başlar. Midenize ve bağırsaklarınıza baskı yaptığından şişkinlik hissi yaşamanıza neden olur.
  • Sindirim sisteminiz yavaşladığından midenizde daha fazla baskı hissedersiniz. Bağırsaklarınız düzgün çalışmaz ve tuvalete çıkamadığınızdan şişkinlik yaşarsınız.
  • İştahsızlık dahil olmak üzere pek çok farklı sebepten ötürü beslenme alışkanlıklarınız değişir. Hamilelikte gaz yapan yiyecekler tüketirseniz şişkinlik artış gösterebilir.

Hamilelikte karında şişlik ve sertlik bazen çok rahatsız edici olabilirler. Bu gibi durumlarda en kısa sürede doktorunuza danışarak onun kontrolü doğrultusunda hareket etmeniz önemlidir.

Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik olur mu?

Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz problemleri yaşamak oldukça doğaldır. Pek çok kadın hamilelikte gaz sancısı belirtilerini hızlıca fark ederler çünkü şişkinlik oluştururlar.

Vücudunuz hamileliğe uyum sağlamaya başladığında şişkinlik daha az görülür. Hamilelikte midenin taş gibi olması gibi şikayetleriniz 14. haftadan itibaren ortadan kalkarlar.

Hamilelikte şişkinliğe ne iyi gelir?

Pek çok kadın için hamileliğin en sinir bozucu yönlerinden biri gaz sancısı ve şişkinliktir. Bu sebeple hamilelikte gaz sancısı belirtileri fark edildiğinde hemen çözüm bulunmak istenir.

  • Zencefil ve nane bitki çayları vücudunuzu rahatlatmak ve sindirim sistemine ait kasları gevşetmek için idealdirler. Yemekten sonra bir bardak çay içmeye çalışabilirsiniz.
  • Karnınıza masaj yaparak gazı bağırsaklarınıza doğru yönlendirebilir ve daha kolay geçmesini sağlayabilirsiniz. Sadece masaj sırasında karnınıza fazla bastırmamalısınız.
  • Hareketsiz kalmamak için çaba göstermelisiniz. Hamilelikte gaz çıkarma egzersizlerini öğrenmeli ve kendinizi çok fazla zorlamadan egzersizleri yapmaya çalışmalısınız.
  • Doktorunuza danıştıktan sonra onun önerisi doğrultusunda sindirim sisteminizi destekleyecek ve gaz çıkarmanızı kolaylaştıracak ilaçlar kullanabilirsiniz.
  • Yediğiniz her şeye dikkat etmelisiniz. Hamilelikte gaz yapan yiyecekler listesi oluşturmalı ve o yiyeceklerden uzak durmalısınız. Ayrıca gazlı içecekler tüketmemek iyi bir fikirdir.
  • Ilık suyla banyo yapmak kaslarınızın gevşemesine yardımcı olabilir. Çok sık tekrarlamanıza gerek yoktur ama şişkinlik hissederseniz rahatlamanızı sağlayabilir.
  • Su tüketimine mutlaka dikkat etmelisiniz. Özellikle çok tuzlu şeyler aşermeniz durumunda hızlıca susuz kalabilir ve şişkinlik hissiyle daha fazla meşgul olabilirsiniz.

Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik gelip geçiciyse kapsamlı müdahale gerekmeyebilir. Ancak şikayetleriniz çok uzun sürerse mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Hamilelikte gaz sancısı yaşıyorsanız hafif egzersiz yapabilir ve çeşitli bitki çaylarıyla kendinizi rahatlatabilirsiniz. Hafif karın ovalamaları yapmak bir diğer etkili rahatlama yöntemidir.

Hamilelikte gaz neden olur?

Gebeliğin ilk haftalarında şişkinlik ve gaz oluşumu gözlemlenebilir. Problemlerin ortaya çıkma sebebi yüksek seviyelerde olan hormonların baskılarla sindirim sistemini yavaşlatmalarıdır.

Hamilelikte gaz sancısı nerelere vurur?

Gebelikte gaz sancısı üst ve alt karın bölgesinde hissedilir. Gaz kabarcıkları nereye doğru hareket ederlerse sancı orada olur. Ağrılar çok şiddetliyse profesyonel destek almak şarttır.

Yakınlarınızla paylaşın...

Sorunuz mu var? Yorum bırakın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir