Hamilelikte Gaz Sancısı: Belirtiler ve Çözümler

Hamilelikte gaz sancısı rahmin genişleyerek iç organlara baskı yapması ve sindirimin yavaşlaması sonucu oluşur. Problemi ortadan kaldırmak için atılabilecek pek çok farklı adım vardır.

Hamilelerde gaz sancısını önlemek için beslenme alışkanlığının değiştirilmesi gerekir. Çok uzun süren hamilelikte şişkinlik daha ciddi bir probleme dönüşmeden doktora gitmelisiniz.

Hamilelikte gaz olur mu?

Hamileyseniz her zamankinden daha fazla gaz problemi yaşayabilirsiniz. Özellikle zaman ilerledikçe hamilelikte gaz sancısıyla karşılaşmak en olası durumlar arasında yer alır.

Ortalamaya göz atıldığında normal bir kişinin günde yaklaşık 14-15 kez gaz çıkardığı görülür. Gazın vücutta kalması durumunda ise hamilelikte mide şişkinliği gibi problemler yaşanabilir.

Gazın oluştuğu nokta neresiyse hamilelerde gaz sancısı orada hissedilir. Vücudunuzda çok yoğun gaz varsa hamilelikte midenin taş gibi olması sorunuyla karşılaşabilirsiniz.

Hamilelikte kokulu gaz ne anlama gelir?

Hamilelikte bağırsaklarınız yiyecekleri işleyip parçalarken daha fazla vakit harcayabilir. Bu sebeple hamilelikte kokulu gaz çıkarma problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Hamilelikte kokulu gaz çıkarma uzun süre devam ederse bağırsaklarınızda farklı bir problem olabilir. Durumu netleştirmek için doktorunuza danışarak muayene olmanız gerekir.

Hamilelikte gaz neden olur?

Hamilelikte gaz sorunundan genelde değişmekte olan hormonlar sorumludur. Hormonlar sindirimi yavaşlatırlar ve vücuttaki kasları gevşeterek daha fazla gaz birikimine yol açarlar.

  • Hormonlar: Hamilelik döneminde hormonlarınız yükseldiği için sindirim yavaşlar. Yedikleriniz bağırsaklarınızda daha fazla vakit geçireceklerinden gaz oluşur.
  • Beslenme: Hamileliğin doğal bir parçası olarak bazı yiyeceklerden uzak durmak isteyebilirsiniz. Lif içeren bir şeyler tüketerek bağırsaklarınızı destekleyebilirsiniz.
  • Kabızlık: Sindirim yavaşladıkça hamilelikte gaz sıkışmasıyla karşılaşma olasılığınız artış gösterir. Ayrıca hamilelikte kokulu gaz çıkarma problemi yaşayabilirsiniz.
  • Baskı: Hamilelikte rahim genişleyerek bağırsaklarınıza baskı yapar. Bu genişleme sebebiyle hamilelikte gaz çıkarmakta zorlanabilir ve sancı hissedebilirsiniz.

Hamilelikte gaz çıkarma hareketlerine başvurarak gazın etkilerini hafifletebilirsiniz. Hamilelikte gaz sancısı belirtilerini fark ettikten sonra hareketlere başlayabilirsiniz.

Gebelikte gaz sancısı kaçıncı haftada olur?

Gebelikte gaz sancısı yaygın olarak karşılaşılan sorunlardan biridir. Bebeğiniz büyüdükçe hamilelikte gaz çıkarma dahil pek çok açıdan çeşitli problemlerle karşılaşmaya başlarsınız.

  • Pek çok kadın için gebelikte gaz sancısı ikinci üç aylık dönemde başlar. Bu dönemde rahim yukarı doğru genişler ve sindirimi yavaşlatarak aşırı gaz üretimine neden olur.
  • Gebelikte gaz sancısı 28. haftadan itibaren artma eğilimindedir. Karnınız çok büyümüş olur ve bebeğinizin hareketleri gaz oluşumunu tetikleyen önemli bir etkendir.

Hamilelik gaz sancıları her kadın için farklı şiddette olabilirler. Hamilelikte gaz yapan yiyeceklerden uzak durarak ve hareketli kalarak süreci atlatabilmek mümkündür.

Hamilelikte gaz sancısı belirtileri nelerdir?

Hamilelikte gaz sancısı kolayca fark edilebilir. Geçici bir sorun olmasına rağmen hamilelikte gaz sancısı belirtileri anlamak gerekir. Özellikle en önemli belirti hissedilen ağrıdır.

  • Geğirme: Hamilelikte gaz sancısı çekerken gazın dışarı çıkmasını sağlamanız gerekir. Geğirme vücutta yer alan basıncı azaltmak için en etkili yollardan biridir.
  • Basınç: Eğer bir tür basınç etkisi söz konusuysa dolgunluk ve ağırlık hissi vardır. Hamilelikte midenin taş gibi olması bu gibi durumlar için yapılan en yaygın tanımdır.
  • Şişkinlik: Hamilelikte karın şişkinliği gaz sancısı belirtilerinden biridir. Hormonlar sindirimi yavaşlattığından kaslarınız gevşerler ve gaz birikimi söz konusu olur.
  • Acı: Genelde hamilelikte gaz sorunu olursa acı oluşmaz ama bazen hissedilebilir. Özellikle ağrı veya acı göbek deliğinin altında ve üstünde daha belirgindir.
  • Kabızlık: Hamilelikte gaz sancısı belirtilerinden en önemlisi kabızlıktır. Bazen ishal bir başka belirti olarak kabul edilebilir. Genel olarak bunlar gaz oluşumunu tetiklerler.

Hamilelikte gaz sorunu haftalar ilerledikçe azalma eğilimindedir. Eğer gaz sancılarında bir azalma hissetmezseniz kontroller için doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.

Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?

Bebeğiniz büyürken iç organlarınıza baskı yapar. Bu sebeple hamilelerde gaz sancısı yaygın görülen bir durumdur. Gaz sorununu ortadan kaldırabilmek için bazı etkili çözümler vardır.

  • Yediğiniz içtiğiniz her şeye dikkat etmelisiniz. Hamilelikte gaz yapan yiyeceklerin listesine sahip olmalı ve tüm bunları beslenme listenizden uzak tutmalısınız.
  • Bir yandan hamilelikte gaz yapan yiyeceklerden uzak dururken diğer taraftan lifli gıdalarla beslenmeye çalışmalısınız. Böylece sindirim sisteminizi rahatlatabilirsiniz.
  • Hamilelikte mide bulantısı ve iştahsızlık sebebiyle lifli gıdalar tüketmekte zorlanabilirsiniz. Doktorunuzun kontrolünde lif takviyeleri kullanabilirsiniz.
  • Hareketsiz kalmamalı ve günlük 30 dakikalık yürüyüşler ile vücudunuzu desteklemelisiniz. Dilerseniz hamilelikte gaz çıkarma hareketlerini yapabilirsiniz.
  • Gebelikte gaz sancısına en iyi gelen şeylerden biri yeterli miktarda su tüketmektir. Diğer sıvılardan destek alabilirsiniz ama gazlı içeceklerden uzak durmalısınız.
  • Hamilelikte mide şişkinliğine ek olarak kabızlık sorununuz olabilir. Doktorunuz dışkıyı nemlendirmek ve yumuşatmak için çeşitli ilaçlar reçete edebilir.

Hamilelikte gaz sancısını yönetebilmek zor değildir. Ancak bazen şişkinlik ve gazdan daha farklı sorununuz olabilir. Uzun süren gaz problemleri için doktorunuza danışmanız gerekir.

Hamilelikte hazımsızlığa ne iyi gelir?

Hamilelik sırasında yaşanan hormon değişiklikleri sebebiyle hamilelikte hazımsızlık ve gaz sancısı yaşayabilirsiniz. Çözüm olarak ise güvenli ve etkili yolları tercih etmeniz gerekir.

  • Hamilelikte şişkinlik ve hazımsızlık yaşamamak için baharatlı yiyeceklerden kaçınmalısınız. Benzer şekilde yağlı yiyecekler hazımsızlık riskini yükseltirler.
  • Hamilelikte gaz sancısı yaşamamak için oturma pozisyonunuza dikkat etmelisiniz. Yemek yedikten sonra dik durmaya çalışmak sizin için daha sağlıklı olabilir.
  • Hamileyken rahat giysiler giymeniz önemlidir. Mideniz üzerindeki baskı hafifler ve hamilelikte hazımsızlık gibi problemlerle çok daha az karşılaşırsınız.
  • Hazımsızlık sizin için ciddi bir soruna dönüşmeden önce kendinizi rahatlatmak için zencefil, papatya veya nane çayı demleyerek yaşadığınız rahatsızlığı hafifletebilirsiniz.
  • Gün içerisinde sık ama küçük öğünlerle beslenmeye çalışmalısınız. Midenize çok fazla yük bindirmediğiniz sürece hamilelikte gaz sancısı ve hazımsızlık yaşamazsınız.
  • Yemek yerken çok fazla acele etmemelisiniz. Yavaş yemek yediğinizde sindirim sisteminiz çok daha sağlıklı bir şekilde çalışır ve hazımsızlık riski önemli ölçüde azalır.

Hamilelikte mide şişkinliği son derece rahatsız edici olabilir. Sorunları çözmek için ilaç kullanmak isteyebilirsiniz. Ancak doktor onayı olmadan ilaç kullanmak iyi bir fikir değildir.

Hamilelikte gaz oluşumu nasıl önlenir?

Gebe kaldığınız andan itibaren vücudunuzda farklı değişiklikler yaşanır. Gebelikte gaz gibi rahatsızlıklarla başa çıkmanın en iyi yolu oluşmalarına engel olacak bir takım adımlar atmaktır.

  • Hamilelikte gaz oluşumunu önlemek için probiyotik kullanabilirsiniz. Takviye sayesinde bağırsaklarınızı dengelersiniz. Ancak hamilelikte kullanılabilen bir takviye seçmelisiniz.
  • Yediklerinizi çiğnemeden yutmayın. Yemek yerken hava yutmak aşırı gaz oluşumuna neden olur. Bu nedenle her bir lokmayı güzelce çiğnedikten sonra yutmalısınız.
  • Hamilelik epey yorucu olsa bile hareketli kalmaya özen göstermelisiniz. Hareket etmek stresinizi azaltır ve hamilelikte gaz sıkışması olasılığını önlemeye yardımcı olur.
  • Hamilelikte şişkinlik gibi sorunlar yaşamamak için altın kurallardan biri bol su tüketmektir. Yeteri kadar su tüketmediğinizde sindirimiz sisteminiz olumsuz etkilenir.
  • Yediklerinize mutlaka dikkat edin. Yediklerinizin sizi nasıl etkilediklerine dikkat etmelisiniz. Şişkinlik oluşturmaması için gazlı içecek tüketiminden uzak durmalısınız.

Hamilelikte hazımsızlık ve gaz sorunu çok sık yaşanabilir. Önemli olan önleyici adımlar atmak ve hamilelikte gaz sıkışmasından olabildiğince uzak durmayı başarabilmektir.

Hamilelikte gaz sorunu doktora gidilmeli mi?

Hamilelik benzersiz bir deneyimdir. Bazen hamilelikte gaz sancısı veya mide şişkinliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ne zaman doktora gitmeniz gerektiğini bilmeniz önemlidir.

  • Hamilelikte karın şişkinliğiyle birlikte kilo alımı gözlemlenebilir. Kilo alımı bacaklarda ve yüzde şişme olarak kendini belli edebilir. Kontroller için doktorunuza gözükmelisiniz.
  • Hamilelikte gaz sancısıyla birlikte ateş ile titreme yaşayabilirsiniz. Ateşin olması enfeksiyon belirtisidir ve enfeksiyonun temizlenmesi için tıbbi süreç gereklidir.
  • Hamilelikte gaz sancısıyla birlikte bağırsak hareketleriniz değişebilir. Bir türlü geçmek bilmeyen ishal ve kabızlık sorununuz varsa en kısa sürede doktora gitmelisiniz.
  • Hamilelikte gaz çıkarmada zorlanırken kusma ve mide bulantısı gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunlar susuzluğa neden olabileceğinden doktora gitmeniz gerekir.
  • Hamilelikte karın şişkinliğiyle birlikte dışkıda kan olması normal bir durum değildir. Bağırsak hastalıkları dahil olmak üzere farklı bir probleminiz olabilir.
  • Hamilelikte gaz sorunu yaşarken şiddetine dikkat etmelisiniz. Çok şiddetli karın ağrınız varsa sorun gaz sancısı olmayabilir. Mutlaka bir doktora gitmeyi düşünmelisiniz.

Hamilelikte gaz sancısı hafife alınmaması gereken bir problemdir. Önemli belirtilerden herhangi birini fark ettiğinizde en kısa sürede doktora giderek muayene olmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Çok fazla gaz hamilelik belirtisi mi?

Çok fazla gaz doğrudan hamilelik belirtisi değildir. Ancak, hamilelikle bağlantılı olan hormonların hareket etmeye başladığının göstergesi olabileceğinden takibe değerdir.

Hamilelikte gaz sancısı nerelere vurur?

Gebelikte gaz sancısı çoğu durumda karnın üst bölgesinde ve göbek deliğinin alt kısmında görülür. Rahim yukarı doğru genişlerken baskı yaptığı her yerde sancı oluşturabilir.

Hamilelerde gaz sancısına ne iyi gelir?

Hamilelikte gaz sancılarını hafifletmek için bazı doğal çözümlere başvurabilirsiniz. Belirli egzersizleri yapabilir, rahatlatıcı çaylar içebilir ve doktor önerisiyle takviyeler kullanabilirsiniz.

Yakınlarınızla paylaşın...

Sorunuz mu var? Yorum bırakın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir