Hamilelikte karın sertleşmesi oldukça doğal bir durumdur ve sebebi rahmin sürekli büyümesidir. Hamileliğin belirli döneminden itibaren çok daha sık bir şekilde yaşanır.
Fetüse yer açabilmek için rahim genişledikçe hamilelikte karında sertlik daha fark edilebilir bir hal alır. Çoğu anne adayından “hamileyim karnım taş gibi oluyor” şikayeti duyabilirsiniz.
Hamilelikte karın sertleşmesi neden olur?
Bir anne adayının vücudu hamileliğe hazırlanırken aylar boyunca bir dizi değişimden geçer. Hamilelikte karın sertleşmesi bunlardan biridir ve sertleşme kademeli olarak gerçekleşebilir.
- Rahim büyümesi: Rahim büyürken kaslar ve organlar üzerinde baskıya neden olur. Bu sebeple hamilelikte karın sertleşmesi ve kasılmalar yaşarsınız.
- Bağların gerilmesi: Hamilelikte bağlar rahmin karın boşluğuna doğru ilerlemesi için uzarlar. Bu sebeple hamilelikte karın sertleşmesi ve ağrı gözlemlenebilir.
- Kasların kalınlaşması: Fetüs büyüdükçe içerideki ağırlık artış gösterir ve kaslar kalınlaşır. Yalancı doğum sancıları kalınlaşmayı destekleyerek doğuma hazırlığı sürdürürler.
Hamilelikte karın sertleşmesi ve ağrı gibi durumların neden oluştuğunu anlamak süreç boyu daha rahat etmenize yardımcı olabilir. Yaşadığınız sorunları çok daha rahat yönetebilirsiniz.
Hamilelikte karın sertleşmesi doğum belirtisi mi?
Doğum dönemi yaklaştıkça karında bir takım his değişiklikleri meydana gelebilir. 38 haftalık gebelikte karın sertleşmesi bu tip değişikliklerdendir ve doğum belirtisi olarak görülebilir.
Benzer durum 35 haftalık gebelikte karın sertleşmesi için söylenebilir. Hamilelikte karın sertleşmesi ve kasılmaların şiddeti giderek artarsa doğuma oldukça yakınsınız demektir.
Karında sertlik erken doğum belirtisi mi?
Genel olarak karında sertlik oluşması erken doğum belirtileri arasında yer almaz. Öncelikle karın gerilmelerinin ne sıklıkta ve ne şiddetle olduğunu netleştirmek gerekir.
Eğer hamilelikte karın sertleşmesi ve ağrı 37. haftadan sonra artış gösterirlerse doğum yakın demektir. Ayrıca düzenli ağrılı sıkışmalar doğumun gerçekleşeceğinin habercisidirler.
Hamilelikte karın sertleşmesi ne zaman başlar?
Gebelikte karın sertleşmesi doğuma hazırlık evresinde yaygın bir belirtidir. Buna rağmen hissedilebilen karın sertleşmelerinin başlangıcı çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
- 5 aylık hamilelikte karın sertleşmesi görülebilir. Bu sertlikler doğum belirtisi olarak kabul edilmezler. Fetüsün yer değiştirmesi ve yalancı doğum sancılarıyla karakterizedirler.
- 36. haftadan sonra anne karnında bebeğin bir tarafa toplanması gibi durumlar daha sık görülürler. Ayrıca düzensiz kasılmalar yerini düzenli kasılmalara bırakırlar.
- Doğum yaklaştıkça kasılmaların süresi uzamaya başlar. Erken doğum belirtileri için benzer senaryo geçerlidir. Karnınızı sıkı bir top gibi hissetmeye başlayabilirsiniz.
Hamilelikte karın sertleşmesinin doğum esnasında çok daha farklı olacağını bilmelisiniz. Yoğun baskı sebebiyle adeta sıkılmış bir yumru hissiyle karşılaşma olasılığınız epey yüksektir.
Gebelikte karın kasılması normal mi?
Doğuma yaklaştıkça sıklığı artış gösteren karın kasılmaları normaldir. Doğumun belirtileri arasındadırlar ve onları gebelikte karın gerilmesi gibi durumlarla karıştırmamak gerekir.
Doğum kasılmalarını takip etmek ve yapılarını anlamak kolaydır. Ancak yalancı doğum sancıları olarak bilinen Braxton Hicks kasılmaları için aynı şeyi söylemek mümkün değildir.
Gebelikte karın kasılması yaşarsanız onu yalancı sancılardan ayırt etmek için süreye dikkat etmelisiniz. Çünkü genel anlamda gerçek doğum kasılmaları 45-60 saniye sürerler.
Braxton Hicsk kasılmaları nedir?
Gebelik döneminde bazı fiziksel değişiklikler anne adayıcı için rahatsız edicidir. Braxton Hicks kasılmaları bunlardan biridirler ve hamileliği ilk kez deneyimler için endişeye neden olabilirler.
- Braxton Hicks kasılmaları vücudunuzun doğuma hazırlandığı anlamına gelir. Rahim kaslarının güçlenmesi için hamileliğin önemli bir parçasıdırlar.
- Yalancı doğum sancılarının sıklıkları ve oluşum zamanları daima aynı değildir. Bazen günde birkaç kez yaşanırlar ve bazen ise arada sırada olurlar.
- Doğumun habercisi olan gebelikte karın kasılması ile yalancı doğum sancısı arasında farklar vardır. Yalancı doğum sancılarının gücü sürekli olarak artış göstermez.
- Yalancı doğum sancıları yaklaşık 30 saniye sürme eğilimindedirler. Doğumun yaklaştığının habercisi doğum kasılmaları ise 60 saniyeye kadar sürebilirler.
- Doğum belirtileri arasında yer alan sancıları için önlem almak çok zordur. Braxton Hicks kasılmalarında ise pozisyon değiştirerek veya hareket ederek rahatlamak mümkündür.
Braxton Hicks kasılmaları hamileliğin doğal bir parçasıdırlar. Biraz endişe verici olsalar bile kendinizi rahatlatmak için yalancı doğum sancılarının nedenlerini öğrenmek iyi bir fikirdir.
Hamilelikte karın yumuşaması neden olur?
Hamilelik boyunca çok farklı değişimlerden geçersiniz ve her şey aynı olmaz. Belirli bir dönem hamilelikte ağrı yaşarken bazen hamilelikte karın yumuşamasıyla karşılaşırsınız.
- Gebelikte karın sertleşmesi doğrudan bebeğin pozisyonuyla ilgilidir. Bazen daha fazla çıkıntıya sebep olurken bazen karında daha yumuşak bir görüntü ortaya çıkabilir.
- Bebeğin etrafını çevreleyen amniyotik sıvı sürekli dalgalanır. Üçüncü dönemde sıvı biraz daha yoğunlaşır ve bu nedenle hamilelikte karında sertlik daha yumuşak bir hal alır.
- Hamilelik ilerlemeye devam ettikçe rahim büyümesi sürer. Büyüme sürerken gebelikte karın gerilmesiyle veya gebelikte karın kasılmasıyla karşılaşabilirsiniz.
- Beslenme alışkanlığınıza bağlı olarak hamilelikte ağrı ve hamilelikte karın kasılması gibi durumlar ortaya çıkabilir. Hamilelikte şişkinliği ve gazı yönetebilmeniz gerekir.
Nedeni bilindiği sürece hamilelikte karın yumuşaması en az hamilelikte karın sertleşmesi kadar normaldir. Bu sebeple anne sağlığı için belirtileri yakından takip etmek önemlidir.
Bebek anne karnında neden toplanır?
Hamilelikte karnın bir tarafa toplanması fetüsün büyümeye çalıştığının göstergesidir. Kendine konforlu bir alan bulmak ister ve cenin pozisyonu alana kadar çabası devam eder.
- Fetüsün büyümek için sahip olduğu alan aslında çok dardır. Bu sebeple kendine yer bulmak isterken hamilelikte karnın bir tarafa toplanması söz konusu olabilir.
- Bebeğinizin büyümeye devam ederken bencil davrandığını düşünebilirsiniz. Ancak, bazen hamilelikte bebeğin toplanması hayati organlarınızı korumak için gereklidir.
- Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu ısıyı temin edebilmek için size muhtaçtır. Bu sebeple belirli bir pozisyon almaya çalışırken hamilelikte bebeğin toplanması normaldir.
- Doğuma yaklaştıkça anne karnında bebeğin bir tarafa toplanması daha sık görülebilir. Çünkü bebeğiniz kendi başına nefes almaya başlamak için çabalamaya başlar.
Anne karnında bebeğin bir tarafa toplanması cenin pozisyonu almak için uğraştığını gösterir. Bebeğiniz alanını ve alandaki ısıyı kontrol ederek gelişimini sürdürmek ister.
Bebek konum almaya çalışırken nelere dikkat edilmeli?
Hamilelikte bebeğin toplanması normaldir ve beraberinde gebelikte karın sertleşmesi yaşayabilirsiniz. Tüm bunlar hamilelikte üçüncü trimester içerisinde daha sık görülebilirler.
- Üçüncü trimester başlangıcından itibaren bebeğiniz çok sık yer değiştirmeye çalışabilir. Hamilelikte karında sertlik veya hamilelikte karın yumuşaması daha sık görülür.
- Bebeğiniz hareket ederken size çeşitli rahatsızlıklar yaşatabilir. “38 haftalık hamileyim karnım sertleşiyor” gibi şikayetleriniz sizi fazlasıyla huzursuz edebilirler.
- Bebeğiniz sizin her hareketinize uyum sağlamaya çalışır. Uyum sürecinde hamilelikte karın sertleşmesi ve kasılmalar yaşanması gayet doğal kabul edilebilir.
- Doğum yaklaştıkça bebeğiniz biraz daha hareketlenebilir. Bazen rahat pozisyonu bulmakta zorlanabilir ve hamilelikte ağrıyla karşılaşmaya başlayabilirsiniz.
- Bebeğiniz her zaman rahat etmek ister ve bir süre aynı konumda kalabilir. Ancak, aynı konumda kalma süresi çok uzarsa hemen doktorunuza ulaşmanız gerekir.
Hamilelikte karın sertleşmesi süreç boyunca beklenen bir durumdur. Ancak sertleşme ve gerilme gibi durumlar sizi endişelendiriyorsa en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız.
Sıkça Sorulan Sorular
Karın sertleşmesi doğum belirtisi mi?
Evet, karın sertleşmesi doğumun yaklaştığına yönelik önemli bir ipucu olabilir. Rahim kasılır ve kaslar rahim ağzını genişletmeye çalışır. Böylece karında yumuşaklık yerine sertlik hissedilir.
Gebelikte karın gerilmesi neden olur?
Gebelik sırasında rahim bebeğin büyüyen yapısına uyum sağlamak için karın kaslarını gerer. Gebelikte karın gerilmesi hamileliğin sağlıklı bir şekilde ilerlediğini gösterir.
Gebelikte karın kasılmasına ne iyi gelir?
Doğum öncesi hafif egzersizler yapmak karın kaslarının gergin kalmasına yardımcı olurlar. Ayrıca nefes alma tekniklerini kullanmak oluşabilecek çeşitli ağrıları engellemede etkilidir.