Şişkinlik Hamilelik Belirtisi Mi?

Hamile olmayı bekleyenler için vücutta karşılaşılabilecek tüm değişiklikler önemlidirler. Bu sebeple meraklı anne adayları şişkinlik hamilelik belirtisi mi değil mi netleştirmeye çalışırlar.

Hamilelik testi yaptırmak belirtilerin ötesine geçip durumu netleştirmek için bir numaralı seçenektir. Ancak yaygın olan belirtileri bilmek hamileliği anlamak için işinizi kolaylaştırabilir.

Hamile olup olmadığını nasıl anlarsın?

Hamileliği fark edebilmenin birkaç yolu vardır ve hamilelik belirtilerini bilmek bunlardan biridir. Örneğin, pek çok kadın için şişkinlik hamilelik belirtisi olarak ön plandadır.

Hamileliğin ilk dönemlerinde birbirinden farklı hamilelik belirtisiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Şişkinlik bunlardan biridir ama her kadın için şişkinlik hamilelik belirtisi olmayabilir.

Yorgunluk, mide bulantısı ve şişkinlik hamilelik belirtisidir. Ama durumu netleştirmenin yolu hamilelik testi yapmaktır. Çünkü test sizi yalancı gebelik belirtilerinden uzak tutabilir.

Hamilelik belirtileri ne zaman başlarlar?

Hamilelik testi yaptırmadan önce en yaygın hamilelik belirtilerinin ne zaman yaşanmaya başlayacağını bilmek isteyebilirsiniz. Böylece vücut değişikliklerini daha net gözlemlersiniz.

  • Şişkinlik: Şişkinlik hamile belirtisi olarak her zaman dikkat çeker. Özellikle 4. haftadan sonra sindirim sisteminiz değişmeye başladığından daha kolay fark edilir hale gelir.
  • Ruhsal değişiklikler: Hormon seviyelerindeki dalgalanmalar sebebiyle 4. haftadan sonra duygularınız sık sık değişirler. Ani duygu değişiğimi en net hamilelik belirtilerinden biridir.
  • İdrar sıklığı: Vücutta yer alan fazla sıvıyı dışarı atmak için böbrekler çok daha fazla çalışırlar. Tuvalete çok daha sık çıkarsınız ve hamilelikte uyku sorunu kaçınılmazdır.
  • Göğüs ağrısı: Erken hamilelik belirtilerinden biridir. 2. haftadan itibaren göğüslerde ağrılar başlar. Göğüs ağrısı emzirmeye hazırlık olarak kabul edilir.
  • Yorgunluk: Hamilelikte yorgunluk en yaygın hamilelik belirtilerinden biridir. Hamilelikte yorgunluk özellikle 6. haftadan itibaren daha çok belirgin hale gelir.

Şişkinlik hamilelik belirtisi olsun veya olmasın hamile olduğunuzu düşünmeye başladıysanız değişikliklere hazırlıklı olmalısınız. Bunun için en yaygın hamilelik belirtilerini bilmek önemlidir.

Şişkinlik hamilelik belirtisi mi?

Pek çok kadın için şişkinlik hamilelik belirtisidir. Vücudunu daha iyi tanıyanlar için ise şişkinlik erken hamilelik belirtileri arasında yer alır. Adet belirtilerinde yaşanan şişkinlikle benzerdir.

Buna rağmen, hamilelikte şişkinlik ile adet belirtilerindeki şişkinlik arasında biraz vardır. Adet dönemindeki şişkinlik adet görmeye başladığınızda ortadan kaybolma eğilimindedir.

Şişkinlik hamilelik belirtisi olarak ortaya çıkarsa midenin tamamında hissedilir. Yalancı gebelik belirtilerinden biri olmadığını netleştirdikten sonra oluşma sıklığına dikkat etmelisiniz.

Hamilelikte şişkinliğin nedenleri nelerdir?

Şişkinlik hamilelik belirtisi olsun veya olmasın, hamilelik döneminde rahatsız edici boyutlarda şişkinlik yaşayabilirsiniz. Hamilelikte şişkinliğin nedeni ise her zaman aynı değildir.

  • Adet belirtileri yerini hamilelik belirtilerine bıraktıktan sonra vücudunuzda hormon üretimi artış gösterir. Hormonlar sindirimi yavaşlatarak şişkinliğe neden olabilirler.
  • Erken hamilelik belirtilerini fark etmeye başladığınız andan itibaren vücudunuzdaki kan hacmi yükselir. Organlarınız baskı görürler ve şişkinlik meydana gelebilir.
  • Hamilelik ilerlemeye devam ettikçe rahim bebeğinize yer açabilmek için genişlemeye devam eder. Bu sırada mide ve bağırsaklara baskı uygulayarak şişkinliğe yol açabilir.

Hamilelikte şişkinlikle baş etmek için önce şişkinliğin sebebini öğrenmelisiniz. Sonrasında beslenme alışkanlığınıza dikkat ederek şişkinlikle mücadele etmeye çalışabilirsiniz.

Hamilelikte şişkinlik nasıl azaltılır?

Hamilelikte şişkinlikle baş etmek isterseniz yaşam tarzınızda bir takım değişiklikler yapmanız gerekir. Özellikle doktorunuzun hamilelikte beslenme önerilerine dikkat etmelisiniz.

  • Beslenmenize mutlaka dikkat edin. Eğer yediklerinize içtiklerinize dikkat etmezseniz hamilelikte şişkinliğin giderilmesi için attığınız her adım sonuçsuz kalacaktır.
  • Yemek yerken çok acele etmemelisiniz. Hamilelikte şişkinliğin nedeni bazen yemeği aceleye getirmek olabilir. Lokmaları yutarken güzelce çiğnemeniz gerekir.
  • Hamilelikte şişkinliğin giderilmesi için en iyi seçeneklerden biri yoğurt yemek ve bitki çayları içmektir. Kısa süreli rahatlamaya ihtiyacınız varsa bunları değerlendirin.
  • Yemekten sonra rahatlamaya çalışmayı ihmal etmeyin. Hamilelikte rahatlama teknikleri oldukça çeşitlidirler ve kendinize uygun olanı seçmek için çaba gösterin.
  • Su içmeyi unutmayın. Gebelikte şişkinlik bazen yeteri kadar su tüketmemekten kaynaklanır. Günde ortalama 8 bardak kadar su içerek sindirimi destekleyin.

Gebelikte şişkinlik bir dereceye kadar normal bir durumdur. Kendinizi rahatlattığınız sürece çok fazla problem çıkartmaz. Ancak ciddi şişkinlik sorununuz varsa bir doktora danışmalısınız.

Hamilelikte şişkinlik varsa nelere dikkat edilmeli?

Hamilelikte şişkinlik, hamilelikte beslenme alışkanlığınıza bağlı olarak bir noktaya kadar normaldir. Şişkinlik gibi gözüken ama daha ciddi olan sağlık sorunlarına dikkat etmelisiniz.

  • Tuvalete çıktıktan sonra bir süre rahatlamış olmanız gerekir. Eğer tuvalete çıkmanıza rağmen şişkinliğiniz azalmıyorsa ve ağrı hissediyorsanız bir sağlık sorununuz olabilir.
  • Hamilelikte şişkinlik yaşarken karın bölgeniz beklendiğinden çok daha hızlı şekilde büyümeye başladıysa dikkatli olmalısınız ve hemen bir doktora gitmelisiniz.
  • Potansiyel olarak erken hamilelik belirtileri olarak kabul edilen kramp ve ateş gibi durumların ardından şişkinlik oluşursa doktorunuza danışmalısınız.
  • Hamilelikte rahatlama tekniklerine rağmen gün içerisinde hareket etme dahil olmak üzere size engel olan tarzda şişkinliğiniz varsa bir şeyler yolunda gitmiyor olabilir.

Şişkinlik hamilelik belirtisi olarak dikkat çekicidir. Bazen bağırsak tıkanıklığı ve enfeksiyon gibi sorunlardan dolayı oluşabilir. Şüphe duyduğunuz herhangi bir durumda mutlaka doktora gitmelisiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelik şişkinliği ne zaman başlar?

Şişkinlik hamilelik belirtisi olarak 1-2 hafta gibi çok erken dönemlerde başlayabilir. Genel olarak ise 4. haftadan sonra daha sık yaşanır. Çünkü vücut artık eskisinden daha çok sıvı emer.

Gebelikte şişkinlik normal mi?

Evet, gebelikte şişkin normaldir. Sindirim sistemindeki değişiklikler mideye baskı yaparlar. Şişkinlik farklı düzeylerde olabilir ve dönem dönem hamilelikte uyku sorunu oluşturabilir.

Gebeliğin ilk haftası şişkinlik olur mu?

Evet, bazı kadınlar gebeliğin ilk haftalarından itibaren şişkinlik yaşarlar. Bununla birlikte hormon seviyelerinin durumuna bağlı olarak şişkinliğin seviyesi ve sıklığı değişiklik gösterir.

Yakınlarınızla paylaşın...

Sorunuz mu var? Yorum bırakın...

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir